Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 60-70 minut


Składniki:

2 pstrągi 500-600g każdy

1szt bulwa kopru włoskiego

2 pomidory (obrane ze skórki)

2szt. papryka czerowna i żółta

1/2 szt. kabaczka

1/2 szt. białej rzodkiewki

200 ml bulionu warzywnego, rybnego lub z kurczaka (z kostki)

1 łyżka majeranku

Szczypta szafranu

4 Ząbki czosnku

Sól morska i pieprz z młynka

3 łyżki oliwy z oliwek


Uwielbiam pstrąga grilowanego z różnymi dodatkami a dla odmiany pieczonego z warzywami. Ryba idealnie przechodzi smakiem dodatków i jest bardzo soczysta. Cudownie smakuje tylko z warzywami lub można ją oczywiście podawać z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Rybę oczyszczamy z łusek i wnętrz, jeżeli jest w całości. Przyprawiamy z każdej strony oraz wewnatrz solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie przyprawą do ryb (super pasuje Kotanyi).

Koper włoski tniemy wzdłuż  na średniej grubości paski. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i wyjmujemy kiedy lekko zmięknie. Papryki tniemy w średniej grubości paski. Pomidory obieramy ze skórki i tniemy w mniejsze kawałki. Szafran zalewamy w filiżance gorącą wodą (jakieś 30 ml wody). Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki. Kabaczka i rzodkiewkę tniemy w talarki lub połówki.

W dużej brytfance mieszamy wszystkie warzywa z odrobiną oliwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy do nich szafran oraz bulion. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200st. Następnie na wierzch kładziemy ryby, smarujemy lekko oliwą i pieczemy kolejne 30-40minut lub do momentu aż mięso będzie łatwo odchodziło od ości.

Dodaj komentarz