Sernik dyniowy
Poziom trudności: Średni
Czas przygotowania: 180min
Składniki:
Spód:
150g Herbatników
100g Ciasteczek oreo (bez masy)
80g masła
Masa:
1kg twarogu na sernik
150g cukru drobno mielonego
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 paczka Cukru z naturalna wanilią lub cukier wanilinowy i laska wanilii (ziarenka)
Łyżeczka cynamonu
320g puree z pieczonej dyni ( np Hokkaido)
Pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy
120ml śmietanki 30%
Do posypania wierzchu ciemne kakao (opcjonalnie dodatkowo odrobina przyprawy piernikowej)
Potrzebna nam będzie tortownica o średnicy 26cm. Zaczynamy od przygotowowania spodu do ciasta. Ciasteczka i herbatniki blendujemy do uzyskania jednolitego proszku. Całość mieszamy w tortownicy z rozpuszczonym, ostudzonym masłem i rozprowadzamy równomiernie. Spód można ugnieść delikatnie łyżką, żeby był bardziej zbity. Podpiekamy go przez 5-7 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa na sernik:
Na początek przygotowujemy puree z dyni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy dynię pociętą w kawałki. Pieczemy przez około 35-40 min lub do momentu, kiedy widelec będzie łatwo wchodził w miąsz. Dynię studzimy i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok.
W dużej misce miksujemy jajka i cukier do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy ser, cukier z wanilią, cynamon, mąkę ziemniaczaną, skórkę z pomarańczy. Krótko miksujemy. Dodajemy puree z dyni i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietankę.
Masę wlewamy powoli do tortownicy. Pieczemy bez termoobiegu i najlepiej w kąpieli wodnej, gdyż zapobiegnie to wysuszaniu ciasta. Na początku ustawiamy temperaturę 175stopni, po 20 minutach zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy kolejne 90 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy stopniowo a po ostudzeniu wstawiamy do lodowki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypujemy ciemnym kakao.