Sałatka włoska
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10-15minut
Składniki ( na 2 porcje):
1op. Mix sałat
10szt. Pomidorki koktajlowe
Mały słoiczek czarne oliwki
1/3 szt. Czerwonej cebuli (piórka)
1op. Mozarella w małych kulkach
2 łyżki Prażony słonecznik
Garść kiełków pora ( ewentualnie rzodkiewki)
opcjonalnie: Garść grzanek
Dressing do sałaty: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego, 1-1,5 łyżeczki miodu płynnego ( zależy od preferencji czy ktoś lubi słodszy)
Zielony dressing: blendujemy ze sobą 2 łyżki musztardy, łyżeczka miodu, łyżeczka octu winnego, świeże zioła (do wyboru kto co lubi natka pietruszki, koper, kolendra), następnie dodajemy mały strumieniem 4 łyżki oliwy do reszty zblendowanych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli chcemy płynniejszą konsystencję należy dodać troszkę wody.
Odkąd powstała ta sałatka jest jedną z moich ulubionych 🙂 Lekka i cudowna w smaku, barwna propozycja na lunch i nie tylko.
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy w centralnej części talerza. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Wokół sałaty układamy połówki pomidorków. Na wierzch kładziemy oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i około 5-6 połówek mozarelli. Całość można jeszcze odrobinę polać dressingiem. Następnie posypujemy wszystko prażonym słonecznikiem, ewentualnie grzankami. Na wierzch sałatki skręcamy wicherek z kiełków pora lub posypujemy kiełkami z rzodkiewki. Dodatkowo dla smaku i dla ozdoby możemy przygotować zielony winegret.