Sałatka włoska

Sałatka włoska

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10-15minut


Składniki ( na 2 porcje):

1op. Mix sałat

10szt. Pomidorki koktajlowe

Mały słoiczek czarne oliwki

1/3 szt. Czerwonej cebuli (piórka)

1op.  Mozarella w małych kulkach

2 łyżki Prażony słonecznik

Garść kiełków pora ( ewentualnie rzodkiewki)

opcjonalnie: Garść grzanek

Dressing do sałaty: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego, 1-1,5 łyżeczki miodu płynnego ( zależy od preferencji czy ktoś lubi słodszy)

Zielony dressing: blendujemy ze sobą 2 łyżki musztardy, łyżeczka miodu, łyżeczka octu winnego,  świeże zioła (do wyboru kto co lubi natka pietruszki, koper, kolendra), następnie dodajemy mały strumieniem 4 łyżki oliwy do reszty zblendowanych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli chcemy płynniejszą konsystencję należy dodać troszkę wody.


Odkąd powstała ta sałatka jest jedną z moich ulubionych 🙂 Lekka i cudowna w smaku, barwna propozycja na lunch i nie tylko.

Sałatę myjemy, osuszamy i układamy w centralnej części talerza. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Wokół sałaty układamy połówki pomidorków. Na wierzch kładziemy oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i około 5-6 połówek mozarelli. Całość można jeszcze odrobinę polać dressingiem. Następnie posypujemy wszystko prażonym słonecznikiem, ewentualnie grzankami. Na wierzch sałatki skręcamy wicherek z kiełków pora lub posypujemy kiełkami z rzodkiewki. Dodatkowo dla smaku i dla ozdoby możemy przygotować zielony winegret.

Dodaj komentarz