Dorsz w kukurydzianej panierce

Dorsz w kukurydzianej panierce

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 30 minut + marynowanie ryby


Składniki:

1szt. Filet z dorsza

1 jajko

50g płatków kukurydzianych

Sól morska, pieprz, opcjonalnie przyprawa do ryb (używam Kotanyi)

 Cytryna i oliwa z oliwek do pokropienia ryby

Dodatki

Gotowane ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem i marchewką.


Przepyszna ryba dla malucha w słodkawej, chrupiącej panierce. Znika z naszego stoły w mgnieniu oka za każdym razem kiedy jest przyrządzana.

Jeżeli używamy mrożonych filetów, rybę rozmrażamy. Nastepnie kroimy w kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem,ewentualnie przyprawą do ryb, kropimy delikatnie cytryną i oliwką. Odstawiamy na jakieś 30 minut (można do lodówki, jeżeli zostawiamy na dłużej). W międzyczasie przygotowujemy sobie ulubione dodatki typu ziemniaczek, frytki oraz surówka. Ja uwielbiam kapustę kwaszoną z jabłkiem i marchewką. Przygotowujemy patelnię do smażenia lub włączamy piekarnik na 180st . Następnie obtaczamy rybę w roztrzepanym jajku oraz w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych (można rozdrobnić przy użyciu blendera lub włożycz w torebkę i rozbić młoteczkiem lub wałkiem). Rubę smażymy na średnim ogniu na złoty kolor lub w piekarniku przez około 20-30 minut.

Dodaj komentarz