Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ze wszystkich tradycyjnych pierogów najbardziej lubię ruskie a zaraz za nimi są z kapustą i grzybami. Szczerze mówiąc pieróg pierogowi nie jest równy. Istnieje mnóstwo przepisów na ciasto i proporcje między ziemniakami a twarogiem. Wypróbujcie moją wersję i koniecznie podzielcie się opinią.


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: minimum 120 minut (zależy od indywidualnego tempa i wprawy)


Składniki ( około 70 sztuk):

Farsz:
400g ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia)
350g twarogu (najlepiej tłustego)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: 1-2 szt. średnia cebula i  2-4 łyżki masła

Ciasto:
500g mąka (używam tortowej 450)
1 szt. Jajko (można pominąć)
250-300 ml Gorąca woda
1 łyżka Oliwa


Farsz:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Świeżo ugotowane ziemniaki, odparowujemy przez chwilę w garnku na małym ogniu. Następnie rozgniatamy na gładką masę używając tłuczka lub przekładamy do większej miski razem z serem i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Oczywiście istnieje również tradycyjny sposób mielenia ziemniaków maszynką i przeciskania sera przez praskę.
  2. Porada: Farsz będzie bardziej zwięzły jeżeli użyjemy ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej.
  3. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Cebulę podsmażamy aż się odrobinę zarumieni. Kiedy ostygnie mieszamy z farszem.

Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy oliwę. Mieszamy odrobinę palcami aby jajko połączyło się z mąką. Następnie wlewamy  gorącą wodę. Najpierw 250ml jeżeli ciasto jest za suche dodajemy kolejne 50 ml. Ilość wody będzie zależała od użytej mąki.
  2. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy  do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta.
  3. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko na stolnicy podsypanej niedużą ilością mąki i wykrawamy z niego średnie krążki, używając szklanki o ostrej krawędzi.
  4. Następnie nakładamy łyżeczkę farszu. Pierogi zlepiamy ściskając krawędzie najzwyczajniej  palcami, niektórzy używają widelca. Ja nauczyłam się, jak to każdy nazywa, babcinego sposobu do zlepiania pierogów (jak na zdjęciu). Gotowe przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, żeby nam nie obeschły. Porada: Jeżeli mamy problem ze sklejaniem krawędzi, możemy ją delikatnie zwilżyć wodą.
  5. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy łyżkę oliwy. Przygotowane pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody po około 20 sztuk. Delikatnie mieszamy tylko na początku, żeby się nie przykleiły do dna. Kiedy woda zacznie się znowu gotować, zmniejszamy na średni ogień. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze od 3 do 5 minut. Po 3 minutach możemy wyjąć jeden pieróg i sprawdzić czy ciasto jest już dobre. Według mnie pierogi są gotowe do wyjęcia kiedy „spuchną”. Czas gotowania pierogów będzie zależał od ich wielkości oraz grubości ciasta.
  6. Podajemy wedle uznania ze śmietaną, podsmażanym boczkiem bądź cebulką.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz