Pierniczki

Pierniczki zawsze kojarzą się nam ze świętami, przepięknym zapachem w całym domu oraz niesamowitą zabawą z dziećmi w trakcie ich przygotowywania. Ten prosty przepis sprawi, że nawet kulinarny nowicjusz, poczuje odrobinę przyjemności w te święta.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 60-70 minut


Składniki

400g Mąka pszenna
130g Cukier
1 łyżeczka Soda oczyszczona
1 łyżka Przyprawa korzenna do piernika
1 łyżka Masło
1 Jajko
2 łyżki Płynny miód
50-70ml Mleko (temperatury pokojowej)


Przygotowanie

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę korzenną oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i miód. Zagniatamy dolewając po trochu mleka. Ciasto musi zrobić się dość miękkie i elastyczne. Zależy od użytej mąki i masła czasem możemy nie wykorzystać całego mleka. Wyrabiamy przez kilka minut.

Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Będzie ono przywierało trochę do rąk, dlatego podczas wałkowania musimy podsypywać je mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 4-5 mm. Wykrawamy kształty foremkami a następnie układamy je w odstępie na papierze do pieczenia. Wierzch pierniczków smarujemy roztrzepanym jajkiem lub wodą. Pieczemy do momentu aż ciasteczka zarumienią się na brzegach przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół). Zbyt długie pieczenie spowoduje, że bardzo się wysuszą i będą bardzo twarde.

Upieczone wyjmujemy na drewnianą deskę lub kratkę i studzimy. Dekorujemy lukrem, pisakami cukrowymi bądź innymi dodatkami. Przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiku lub pudełku.

Smacznego 🙂

 

1 thought on “Pierniczki

Dodaj komentarz