Orientalne danie z czerwonej soczewicy i cieciorki
Cudowne danie z czerwonej soczewicy i cieciorki o delikatnym, orientalnym posmaku, który nadaje mu mleczko kokosowe oraz imbir.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
300g Czerwonej soczewicy
1 puszka (400g) Cieciorki
1 puszka Mleczko kokosowe
3-4 ząbki Czosnek
1 łyżka Soku z imbiru
2 łyżki Natki pietruszki
1 łyżka Oliwa do smażenia
1 łyżeczka Kurkumy
sól morska, pieprz z młynka do smaku
Przygotowanie: Soczewicę gotujemy według instrukcji. Czosnek siekamy i delikatnie podsmażamy w woku lub na patelni. Następnie dodajemy do niego ugotowaną soczewicę oraz mleczko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy sok z imbiru, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę świeżego, posiekanego czosnku. Na koniec wsypujemy ciecierzycę. Całość mieszamy i chwilę gotujemy . Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.