Muffinki bananowo-kakaowe. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.
Pyszne muffinki na bazie ze świeżych bananów z mnóstwem dodatków. Posmakują nie tylko dorosłym ale również maluchom.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie 20 minut
Składniki:
2 duże dojrzałe banany lub 3 mniejsze
1/2 łyżeczki sody
60g mąki pszennej
1 małe jajko lub 1/2 większego
1-2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki czekoladowego budyniu do ciast Winiary
2 łyżki rodzynek lub żurawiny
4 łyżki płatków owsianych np górskich
Opcjonalnie: 1 łyżka ziaren słonecznika
Dodatki: Świeże maliny lub dowolne mrożone owoce
Silikowone foremki nacieramy delikatnie tłuszczem chyba że używamy papierowych. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na dość jednolią masę. Dodajemy do niej jajko mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę z sodą i budyń. Kiedy składniki się połączą dodajemy żurawinę, rodzynki, płatki górskie i słonecznik, jeżeli chcemy. Mieszamy aż dodatki będą pokryte ciastem.
Gotową masę przekładamy do foremek tak żeby sięgała prawie do samej góry. Zostawiamy około 0,5 cm od krawędzi. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy przez około 20 minut. Muffinki ładnie wyrosną i kiedy nie będzie juz śladów błyszczącego ciasta w pęknięciach możemy zrobić test patyczkiem lub wyjąć po upływie 20 minut.
Jak urozmaicić muffinki: Do środka muffinek (przed pieczeniem) można włożyć jedną malinę i zalać ciastem. Można również przygotować mus z mrożonych owoców i po upieczeniu naciąć muffinki delikatnie z góry nożem i nałożyć musu owocowego łyżką.