Sushi z wędzonym łososiem, ogórkiem i papryką

Sushi z wędzonym łososiem, ogórkiem i papryką

Jedna z najłatwiejszych wersji do przygotowania samodzielnie w domu i moja ulubiona. Ta wersja sushi jest idealna na pierwsze podejście i na pewno zaimponuje gościom 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 15 minut plus przygotowanie ryżu


Składniki:

1 op. Sushi Nori (listki prażonych alg morskich)
1 szt. Długi, zielony ogórek
1 szt. Czerwonej papryki
1 małe opakowanie wędzonego łososia
200g-250g ryżu do sushi
1-2 łyżki Sosu do ryżu (do sushi)
1  łyżeczka pasty wasabi


Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do letniego ryżu dodajemy sos do ryżu, delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ryż najlepiej przygotować z godzinę przed przygotowywaniem rolek sushi.

Paprykę i ogórka kroimy w paseczkii . Do wasabi w proszku dolewamy odrobinę wody, żeby zrobić pastę (chyba że używamy gotową to pomijamy ten krok).  Jeżeli listki nori nie są prażone możemy je delikatnie podprażyć na patelni. Będą mniej „gumowe” i polepszy się ich ogólny smak. 🙂 Ja kupuję już prażone.

Przygotowanie rolek:

  1. Na bambusowej macie (lub deseczce wyłożonej folią spożywczą) kładziemy listek nori.
  2. Następnie nakładamy warstwę ryżu, zostawijąc nieduży odstęp od brzegów.
  3. Wzdłuż, przy krawędzi ryżu ( od strony gdzie zaczniemy zwijać) kładziemy cienką warstwę łososia. Smarujemy go odrobiną pasty wasabi (ilość zależy od tego jak ostre sushi lubimy).
  4. Następnie układamy ogórka i paprykę.
  5. Zawijamy tak, aby wszystkie składniki zostały zamknięte wewnątrz rolki, (uważając żeby mata lub folia pozostały na zewnątrz).
  6. Gotową rolkę tniemy na kilka równych kawałków. Podajemy z sosem sojowym lub inny ulubionym dodatkiem.

Dodaj komentarz