Te przepyszne korzenne ciasteczka powstały z połączenia dwóch tradycyjnych przepisów na pierniczki oraz moje ulubione kruche ciasteczka z grubym cukrem. Oba przepisy są cudowne same w sobie, natomiast ich połączenie dało mi coś zupełnie nowego 🙂 Wypróbujcie sami a na pewno pokochacie je tak mocno jak ja 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
200g Mąka pszenna typu tortowa, wrocławska
200g Mąka krupczatka
150g Miękkie masło
1 szt. Żółtko (zostawiamy białko)
1 1⁄3 łyżeczki Soda oczyszczona
70g Cukier (najlepiej drobny)
1 łyżka Cukier wanilinowy
1 szczypta Sól
1 łyżka (lub 10-12g) Przyprawa korzenna do piernika
50 ml Mleko (temperatury pokojowej)
2 łyżki Płynnego miodu (można pominąć i zwiększyć cukier o 10-15g)
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do dużej, szerokiej miski. Dodajemy do niej miękkie masło, sól, sodę i przyprawę korzenną. Masło tniemy nożem, następnie całość rozcieramy niedbale w palcach aby składniki częściowo się połączyły.
W oddzielnej misce miksujemy przez chwilę żółtko, cukier, cukier wanilinowy, miód oraz mleko. Na początek wlewamy do suchych składników 2⁄3 mieszanki, chwilę mieszamy i dodajemy pozostałą część. Szybko zagniatamy i formujemy kulkę.
Ciasto możemy rozwałkowywać od razu na stolnicy podsypanej odrobiną mąki lub włożyć na godzinę do lodówki, żeby trochę stwardniało. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 4 mm. Wykrawamy ulubione kształty i układamy je na papierze do pieczenia. Wierzch ciasteczek smarujemy wodą lub roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez co najmniej 10-14 minut aż się lekko zarumienią. Wyjmujemy i studzimy na drewnianej desce. Ciasteczka można udekorować białym lukrem lub pisakami cukrowymi.
Smacznego 🙂