Gulasz wołowy z leśnymi grzybami

Gulasz wołowy z leśnymi grzybami

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 180 minut


Składniki (3-4 porcje):

600g Wołowiny
2szt. cebula
300-400g grzybów leśnych (użyłam swoje mrożone zapasy) lub op.40g suszone grzyby
Liść laurowy, ziele angielskie
sól morska, pieprz z młynka, opcjonalnie słodka papryka
1 łyżka Oliwa do smażenia
200-250ml wywaru wołowego do podlewania (opcjonalnie kostka wołowa)

Dodatki: Świeży koperek, Kasza orkiszowa


Ostatnio udało mi się kupić piękną wołowinę i wyjmując ją w domu zaczęłam się zastanawiać co by z niej dobrego przygotować. Przeglądając swoje całoroczne zapasy w zamrażarce znalazłam paczkę mrożonych grzybów. Jak je zobaczyła to wiedziałam, że muszę zrobić gulasz wołowy z tymi grzybkami 🙂

Od czego zacząć? Od rozmrożenia grzybów jeżeli takich używamy, można również wykorzystać suszone, wtedy trzeba je namoczyć w ciepłej wodzie na godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Wołowinę tniemy w większą kostkę, nastepnie obsmażamy ją w przyprawach na rozgrzanej oliwie, najlepiej partiami, wtedy mięso nie dusi się we własnym sosie a smaży. Mięso przekładamy do garnka, podlewamy trochę wywarem oraz dodajemy listek i ziele. Na patelnię wrzucamy cebulę żeby się zeszkliła i do tego grzyby. Dusimy je troszkę na patelni i przekładamy wszystko do garnka z wołowiną. (jeżeli używamy suszonych grzybów to przekładany je wraz z wodą z moczenia do wołowiny, ewentualnie tniemy na mniejsze kawałki). Całość dusimy pod przykryciem minimum 1,5 godziny lub do czasu aż wołowina będzie miękka. W trakcie gotowania podlewamy wywarem wołowym jeżeli wyparuje nam za dużo wody. Gulasz powiniem mieć dość gęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gulasz cudownie smakował z kaszą orkiszową. Pierwszy raz odważyłam się ją użyć do obiadu i przyznam, że jest bardzo smaczna. Idealnie podkreśliła smak dania, polecam do wypróbowania.

Dodaj komentarz