Fit batoniki owsiane

Fit batoniki owsiane

Słodycze  sprawiają dużo przyjemności większości z Nas. A jak pogodzić pałaszowanie smakołyków z  zachowaniem odpowiedniej wagi? Ponieważ i ja jestem potworem słodyczowym postanowiłam przygotować lekkie, ale wciąż pełne smaku batoniki owsiane. Idealne do kawy lub jako samodzielna przekąska. Raz spróbujecie i na pewno polubicie. 🙂


 Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 35 minut plus chłodzenie


Składniki:

2 duże, dojrzałe banany
180g Płatki owsiane (np Kupiec), można dodać również otręby owsiane
3 łyżki Woda
2 łyżki Płynny miód (lub cukru kokosowego)
4-5 łyżek Suszona żurawina
1 łyżka Ziarna słonecznika
2-3 łyżki Orzechy w kawałkach (laskowe, włoski)

Polewa:
100g Gorzka czekolada
1 łyżeczka Olej kokosowy
Suszona skórka z pomarańczy (używam Kotanyi)


Banany blenudjemy na gładką masę, dodajemy miód lub cukier. Następnie wsypujemy płatki owsiane oraz pozostałe sypkie składniki żurawinę, słonecznik i orzechy. Dokładnie mieszamy. Małą podłużną formę (keksówkę) wykładamy folią aluminiową, smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Następnie przekładamy do niej gotową masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st. Pieczemy przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia (po upływie 10 minut) wierzch polewamy po całości odrobiną wody. Możemy również włożyć na dno pojemnik z wodą aby batoniki były wilgotniejsze.

Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika. Pozwalamy jej ostygnąć. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju (najlepiej w kąpieli wodnej). Płynną, lekko ostudzoną czekoladę wlewamy do keksówki tak aby dokładnie zakryła wierzch batoników. Kiedy całkowicie ostygnie posypujemy suszoną skórką z pomarańczy i wkładamy do lodówki aby czekolada całkowicie zastygła.

Kiedy czekolada będzie już całkiem twarda, wyjmujemy formę z lodówki. Usuwamy na desce folię aluminiową. Delikatnie podgrzanym nożem kroimi batoniki o szerokości około 2cm. Smacznego kochani 🙂

Dodaj komentarz