Domowa „Nutella”

Domowa „Nutella”

Przepyszny krem orzechowy, który smakiem bardzo przypomina słynną Nutellę. Jeżeli lubicie tego rodzaju kremy to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Dużym plusem jest to, że wiemy co jemy a krem zachwuje świeżość do miesiąca czasu.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10 minut


Składniki:

360g Prażone orzechy laskowe (bez brązowych skórek)
180g Cukier puder
40g Ciemne kakao (np A.Wedel)
2 łyżki Oleju z orzechów laskowych
1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii (NIE zapachu)
Szczypta soli

Dodatki: Słoik z gumką (na przetwory) do przechowywania


Orzechy możemy kupić już uprażone bądź uprażyć samodzielnie na patelni/upiec w piekarniku. Orzechy laskowe umieszczamy w większym blenderze. Miksujemy do momentu aż orzechy puszczą olej i masa zacznie być w miarę jednolita. Podczas tej czynności musimy pamiętać o częstym, regularnym odciąganiu masy z boków i dna. Jeżeli będziemy mieli problemy z mieleniem orzechów możemy dodać połowę oleju z orzechów.

Do masy dodajemy olej z orzechów, ekstrakt z wanilii.  Wsypujemy cukier puder, kakao i sól. Blendujemy około 2-3 minut do całkowitego połączenia składników, pamiętając o zbieraniu składników zalegających na ściankach i dnie pojemnika. Gotowa masa będzie błyszcząca na wierzchu. Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, który nie dopuszcza powietrza (np słoik z gumką). „Nutellę” możemy przechowywać w szafce lub w lodówce przez 30 dni od momentu przygotowania. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz