Domowa „Nutella”
Przepyszny krem orzechowy, który smakiem bardzo przypomina słynną Nutellę. Jeżeli lubicie tego rodzaju kremy to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Dużym plusem jest to, że wiemy co jemy a krem zachwuje świeżość do miesiąca czasu.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
360g Prażone orzechy laskowe (bez brązowych skórek)
180g Cukier puder
40g Ciemne kakao (np A.Wedel)
2 łyżki Oleju z orzechów laskowych
1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii (NIE zapachu)
Szczypta soli
Dodatki: Słoik z gumką (na przetwory) do przechowywania
Orzechy możemy kupić już uprażone bądź uprażyć samodzielnie na patelni/upiec w piekarniku. Orzechy laskowe umieszczamy w większym blenderze. Miksujemy do momentu aż orzechy puszczą olej i masa zacznie być w miarę jednolita. Podczas tej czynności musimy pamiętać o częstym, regularnym odciąganiu masy z boków i dna. Jeżeli będziemy mieli problemy z mieleniem orzechów możemy dodać połowę oleju z orzechów.
Do masy dodajemy olej z orzechów, ekstrakt z wanilii. Wsypujemy cukier puder, kakao i sól. Blendujemy około 2-3 minut do całkowitego połączenia składników, pamiętając o zbieraniu składników zalegających na ściankach i dnie pojemnika. Gotowa masa będzie błyszcząca na wierzchu. Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, który nie dopuszcza powietrza (np słoik z gumką). „Nutellę” możemy przechowywać w szafce lub w lodówce przez 30 dni od momentu przygotowania. Smacznego 🙂