Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: 15-20 minut plus pieczenie 50 minut


Składniki:

240g Drobnego cukru
2 szklanki Mąki
180g Miękkiego masła
3 Jajka
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
120 ml Mleka
2szt. Cytryny (sok z 2 cytryn plus skórka starta z 2 cytryn)
Opcjonalnie: 50g Bardzo drobno zmielonych migdałów

Dodatkowo: Masło i bułka tarta do wysmarowania formy, cukier puder do posypania na wierzch


Potrzebne składniki takie jak  mleko, jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.

Formę na ciasto (keksówkę) smarujemy masłem i opcjonalnie bułką tartą.

Miękkie masło i 150g cukru ucieramy w większej misce.

Do masy dodajemy skórkę startą z obu cytryn i 3 żółtka, miksujemy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały. Zaraz po tym mleko, białka i sok z jednej cytryny. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st . Pieczemy przez około 50-55 minut lub do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru. Można również zrobić test patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest suche w środku. Pamietamy aby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. W międzyczasie w garnuszku podgrzewamy sok z drugiej cytryny i pozostały cukier (90g). Kiedy ciasto odrobinę ostygnie, nakłuwamy je w różnych miejscach i nasączamy syropem. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie możemy zrobić polewę lukrową).

 

Dodaj komentarz