Chlebek bananowo-migdałowy
Migdał jest jednym z moich ulubionych orzechów dlatego też stworzyłam nowy przepis na chlebek bananowo-migdałowy. Wyszedł przepyszny. Lubią go dorośli jak również moje maluchy. Idealnie pasuje jako przekąska na śniadanie, kolację lub jako dodatek do kawy. Wypróbujcie a nie pożałujecie 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie 45-50minut
Składniki:
4szt. Dojrzałe banany
1szt. Jajko
1 łyżeczka Sody oczyszczonej
1 szklanka (około 200g) Mąki tortowej
2 łyżki Ciemnego kakao
1/2 szklanki (lub 100g) Płatków owsianych
2 łyżki Płatków migdałowych
2 łyżeczki Płynnego miodu
2 łyżeczki Cukru migdałowego (Delecta)
Przygotowujemy dużą miskę do której wkładamy obrane banany i rozgniatamy dokładnie widelcem na dość gładką masę (możemy użyć do tego ręcznego blendera). Do bananów dodajemy jajko, miód, cukier migdałowy i mieszamy.
Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Mieszamy do połaczenia składników. Na koniec wsypujemy migdały i płatki owsiane.
Formę do pieczenia (około 26cm długości, wąska) smarujemy odrobiną tłuszczu i podsypujemy odrobiną mąki. Forma może być szklana (ja takiej użyłam), blaszana lub silikonowa. Do przygotowanej formy wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170st piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Po upływie 45 minut sprawdzamy chlebek patyczkiem. Jeżeli jest suchy, gotowy chlebek możemy wyjąć na deskę. Ja przeważnie usuwam go z formy po kilku minutach od upieczenia.
Tip: Można również ustawić na pierwsze 30 minut pieczenia program z termoobiegiem a na końcowe 15 minut grzanie góra/dół.