Pomarańczowa babka piaskowa

Pomarańczowa babka piaskowa

Przepyszna babka piaskowa z dodatkiem pomarańczy oraz wanilii. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Łatwa do przygotowania z pewnością zachwyci gości oraz domowników.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 20 minut plus pieczenie około 45 minut. Łącznie 65 minut.


Składniki:

200 g Masła (Temp. Pokojowej)
150g Cukru
4szt.  Jajka
1szt.  Pomarańcza
1 szt. Laska wanilii
200 g Mąki pszennej
100 g Mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia

Polewa:
100g Gorzkiej czekolady
1 łyżeczka Oleju kokosowego, oliwy lub masła
2 łyżki Suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczy


Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Oddzielamy żółtka od białek i miksujemy je z cukrem na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli odstawiamy na bok.

Następnie do żółtek dodajemy miękkie masło, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wanilię ( bok laski rozcinany wzdłuż i czubkiem noża zdrapujemy same ziarenka ze środka). Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Skórkę i kilka łyżek soku dodajemy do masy. Miksujemy.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i dodajemy w dwóch partiach do masy z żółtek. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy już tylko łyżką do połączenia masy z pianą.

Gotowe ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, manną lub tartą bułką.

Pieczemy w temperaturze 180st przez około 45-50minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suchy). Babkę studzimy w formie a następnie wykładamy na metalową kratkę żeby dokończyć ozdabianie polewą.

Dodaj komentarz