Cannelloni z szynką i ricottą
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 80 minut
Składniki:
Sos
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
Garść świeżej bazylii
800g pomidorów z puszki lub pasatty
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Łyżeczka cukru
Sól morska i pieprz z młynka
Canelloni
12 rurek canelloni
400g Ricotty
200g gotowanej białej szynki
1 Łyżka natki pietruszki posiekanej
1 jajko
Parmezan 60g
Masło do natłuszczenia naczynia
Sól morska i pieprz z młynka
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, po chwili cebulę. Podsmażamy kilka minut aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy zmielone pomidory, koncentrat, bazylię oraz przyprawy i cukier. Gotujemy na mniejszym ogniu aż sos zgęstnieje około 30 minut.
W miedzyczasie przygotowujemy rurki canelloni. Do dużej miski wkładamy składniki na farsz: ricotta, szynka pokrojona w drobną kostkę, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, nakładamy nadzienie do każdej rurki tak, żeby były napełnione po całej długości. Rurki układamy obok siebie w naczyniu wysmarowanym masłem. Całość zalewamy pomidorowym sosem i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez okolo 30-40 min, lub do momentu aż ser się zapiecze i rurki będą miękkie.


1 thought on “Cannelloni z szynką i ricottą”