Tradycyjne bułeczki maślane z nowoczesnym akcentem w postaci ziaren chia. 🙂 Idealne na śniadanie z samym masłem lub dżemem 🙂 Moje dzieciaki je uwielbiają i chętnie pochłaniają z ulubionymi dodatkami.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 35 minut plus wyrastanie ciasta (2 godziny, kolejne 30 minut)
Składniki (12-14 bułeczek)
500g Mąka pszenna ( z tego 3 łyżki na rozczyn)
30g Cukier (z tego 10g na rozczyn)
50g Masło
300ml Mleko (z tego 100ml na rozczyn)
30g Świeże drożdże lub suszone, instant 7g (1 opakowanie)
1/2 łyżeczki soli
1 szt. Jajko ( temp. pokojowej)
Dodatki do wyboru: ziarna chia, mak, sezam
Przygotowanie
- Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy (wsypujemy) do miseczki i ciepłe (nie gorące) mleko (100ml). Mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia się składników. Wsypujemy mąkę (3 łyżki) i cukier (10g) mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Jeżeli nie wyrośnie ani odrobinę cały proces będzie trzeba powtórzyć od nowa.
- Pozostałe mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Nie zagotowujemy. Wyłączamy i studzimy, aż będzie letnie.
- Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól. Robimy dołek na środku i wlewamy rozczyn. Drewnianą łyżką zagarniamy stopniowo mąkę do środka i mieszamy z rozczynem.
- Następnie dolewamy stopniowo (na 3-4 razy) letnie mleko z masłem. Całość zagniatamy przez około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto (nie powinno już przywierać do rąk).
- Przykrywamy ściereczką w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę. Zagniatamy przez 3-4 minuty. Dzielimy na dwie części i robimy z nich wałeczki. Każdy tniemy nożem na 6-7 równych części. Formujemy kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami chia. Blaszkę wstawiamy do wyłączonego, letniego piekarnika (podgrzanego do max 30 stopni). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Następnie bez otwierania piekarnika włączamy program góra/dół (bez termoobiegu) na 170 stopni.
- Pieczemy przez około 30 minut lub do momentu aż bułeczki nabiorą ładnego, złotego koloru.
- Upieczone bułeczki wyjmujemy na kratkę lub drewnianą deseczkę. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.