Puszysty śmietankowy sernik

Puszysty śmietankowy sernik

Serniczek należy do moich ulubionych ciast. Nie umiem sobie wyobrazić żadnych świąt bez niego. Przepis ma juz 10 lat i do tej pory zachwyca moich gości. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne i nie za słodkie. Idealnie smakuje bez dodatków bądź z odrobiną rodzynek. Znika z blaszki w mgnieniu oka.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 70 minut


Składniki:

Masa:

1kg Sera na sernik (super jest ser Presidenta w wiaderku)
8szt.  Jajek
180g (szklanka) Cukru
1 i 1/3 opakowania Budyniu śmietankowego
6-7ml Zapachu śmietankowego
125g Masła ( pół kostki)
Szczypta soli

Dodatki: rodzynki, brzoskwinie z puszki (drobne kawałeczki)

Spód:

250g ciastek Digestive lub tradycyjnych herbatników
80g Masła


Na początku przygotowujemy spód. Ja używam tortownicy o średnicy 26cm ( lub blaszkę) . Na dnie kładziemy papier do pieczenia i zaciskamy obręcz. Środek smarujemy niewielką ilością masła/ tłuszczu. Ciastka/ herbatniki rozdrabniamyna drobne kawałeczki i łączymy z rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Przekładamy do tortownicy i równomiernie ugniatamy spód. Podpiekamy w piekarniku przez 5 min w temperaturze 180st.

Masa na sernik: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Białka odstawiamy na bok i dodajemy do nich szczyptę soli . Do masy z żółtek dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie stopniowo wkładamy ser, mieszamy tylko do połączenia składników. Potem dodajemy zapach i budynie. Na koniec ubijamy białka na sztywna pianę i dodajemy do masy. Ważne: mieszamy juz tylko łyżką, żeby nie stracić powietrza z masy. Opcjonalnie dodajemy rodzynki. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników i przekładamy na ostudzony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( ja ustawiam grzanie góra/dół) na 180st i pieczemy około 40-50 min lub do momentu aż wierzch będzie złoty.

Dodaj komentarz