Zupa meksykańska
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 120minut
Składniki:
500g wołowego mięsa mielonego
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
3-4 papryczki chilli
1szt. czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2/3 dużej puszki kukurydzy
Puszka czerownej fasoli
400 g pomidorów z puszki lub pasatty
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka brązowego cukru
0,5l bulionu warzywnego
opakowanie mielonego kminu rzymskiego
łyżka słodkiej papryki
łyżka ostrej papryki
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól morska, pieprz
oliwa do smażenia
świeża kolendra i śmietana do ozdoby
Zupa jest idealna do fanów „ostrej’ kuchni. Zainspirowana przepisem bardzo zdolnej kucharki z którą miałam przyjemność gotować. Danie jest rzeczywiście bardzo specyficzne i pikantne, ale za to cudowne w smaku. Można je serwować jako zupę, w gęstszej formie z dodatkiem ryżu jako danie główne lub wykorzystać jako nadzienie do tacos.
Do przyrządzenia potrawy będzie nam potrzebny duży garnek i patelnia. Kroimy cebulę w grubszą kostkę, to samo robimy z paprykami. Czosnek i chilli siekamy na kawałki. Przygotowujemy w miseczce mix przypraw słodka papryka, ostra, sól i pieprz ziołowy. Smażymy partiami na dość dużym ogniu warzywa, doprawiając za każdym razem przyprawami. Gdy warzywa trochę zmiękną, przekładamy do przygotowanego garnka. Potem smażymy mięso w co najmniej dwóch partiach, również przyprawiamy. Przekładamy wszystko do garnka i dodajemy pozostałe przyprawy łącznie z kminem rzymskim. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, kukurydzę, fasolę. Gotujemy przez parę minut i dodajemy bulion, koncentrat i cukier. Doprawiamy do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Podajemy z dodatkiem śmietany i świeżej kolendry.