Sezon grzybowy możemy w tym roku uznać za jak najbardziej udany. Trzeba przyznać, że będzie co mrozić i suszyć do wigilijnych dań i nie tylko 🙂 A tak w między czasie chciałam się z Wami podzielić jedną z propozycji do której będziecie mogli wykorzystać swoje jesienne zdobycze 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 1 godzina
Składniki
1,5 l Woda
2 szt. Marchewka
1 szt. Pietruszka
mały kawałek Seler
mały kawałek Por
5-6 szt. Ziemniaki
1 szt. Cebula
30g Suszone grzybów
1 łyżka Śmietana 18%
1 łyżka Śmietanka kremówka 30%
1 szt. Liść laurowy
2 szt. Ziele angielskie
2 łyżki Masło
Sól i pieprz do smaku
Dodatki: posiekany koper, pieczywo lub grzanki
Przygotowanie
- Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy minimum 2 godziny.
- Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora) obieramy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości warzyw, po czym wyjmujemy je z bulionu.
- Grzyby odcedzamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym, zachowując wodę z moczenia. Następnie podsmażamy przez kilka minut na maśle z odrobiną soli . Zdejmujemy z patelni.
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu aż zrobi się szklista.
- Grzyby wraz z wodą z moczenia, cebulę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do bulionu. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków przez co najmniej 15 minut.
- Wyjmujemy ziele i liść laurowy. Zupę blendujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli krem będzie miał dość intensywną goryczkę możemy ją zniwelować łyżeczką cukru.
- W kubku mieszamy śmietanę, śmietanką i kilka łyżek zupy . Jeżeli nasza zupa jest bardzo rzadka i chcemy ją zagęścić do kubeczka dodajemy łyżeczkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszankę wlewamy do zupy, cały czas mieszając aby śmietana ładnie się rozprowadziła. Zagotowujemy i wyłączamy. Podajemy z chlebem lub grzankami oraz świeżo posiekanym koprem.