Zielona sałatka z gruszką i awokado

Zielona sałatka z gruszką i awokado

Pyszna sałatka dla każdego 🙂 Uwielbiam wprost połączenie słodkiego smaku gruszki i delikatnego awokado


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10-15minut


Składniki (na 2 porcje):

2 garście zielonych sałat (rukola, roszponka, sałata lodowa, strzępiasta i inne)

1 szt. Dojrzała gruszka

1 szt. Dojrzałe Awokado

2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

Dressing:

łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy, cukier brązowy lub kokosowy nierafinowany.


Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni aż się zarumienią.

Gruszkę myjemy, obieramy, usuwamy nasiona. Kroimy na ćwiartki i następnie w niezbyt grube plasterki.

Awokado myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiono. Następnie kroimy na ćwiartki i zdejmujemy delikatnie skórę. Kroimy na plasterki i kropimy delikatnie cutryną żeby nie ściemniało.

Na talerzu układamy sałaty, następnie plasterki gruszki i awokado. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy ziarenkami słonecznika. Smacznego ☺️

salatka z gruszka i awokado

Dodaj komentarz