Zielona sałatka z gruszką i awokado
Pyszna sałatka dla każdego 🙂 Uwielbiam wprost połączenie słodkiego smaku gruszki i delikatnego awokado
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10-15minut
Składniki (na 2 porcje):
2 garście zielonych sałat (rukola, roszponka, sałata lodowa, strzępiasta i inne)
1 szt. Dojrzała gruszka
1 szt. Dojrzałe Awokado
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Dressing:
łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy, cukier brązowy lub kokosowy nierafinowany.
Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni aż się zarumienią.
Gruszkę myjemy, obieramy, usuwamy nasiona. Kroimy na ćwiartki i następnie w niezbyt grube plasterki.
Awokado myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiono. Następnie kroimy na ćwiartki i zdejmujemy delikatnie skórę. Kroimy na plasterki i kropimy delikatnie cutryną żeby nie ściemniało.
Na talerzu układamy sałaty, następnie plasterki gruszki i awokado. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy ziarenkami słonecznika. Smacznego ☺️