Żeberka w sosie własnym
Przepyszne, mięciutkie żeberka w sosie własnym z cebulką. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Idealne do klusek śląskich, zapiekanych ziemniaczków i innych dodatków.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: marynowanie (3-4 godziny lub na noc) plus smażenie i duszenie 2 godziny
Składniki:
1-1,5 kg Środkowe żeberka ( z większą ilością mięsa)
Sól morska, Pieprz z młynka do smaku
1 łyżka Słodka czerwona papryka
1 Łyżeczka Ostra czerwona papryka
1 łyżka Oliwa z oliwek
1-2 szt. średnie Cebule
2-3 ząbki Czosnek
Opcjonalnie: esencja do sosu pieczeniowego jasnego lub ciemnego Knorr (nadaje ciekawy smak) lub inny wedle uznania
Żeberka myjemy, osuszamy, zdejmujemy błonę i porcjujemy tak, żeby w każdym kawałku mięsa była jedna kostka. Mięso przekładamy do naczynia w którym będziemy je marynować. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i polewamy odrobiną oliwy. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc dzień wcześniej.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Na gorącej patelni układamy pojedynczą warstwę żeberek i obsmażamy na większym ogniu z każdej strony aż się zarumienią. W międzyczasie przygotowujemy cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy na mniejsze kawałeczki. Obsmażone mięso zdejmujemy na chwilę z patelni, dodajemy czosnek, po chwili cebulę podsmażamy aż zmięknie. Następnie przekładamy spowrotem żeberka. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy między 1,5–2 godzin. Mięso przekładamy na drugą stronę w połowie duszenia, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Pod koniec sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną jeżeli jest bardzo rzadki (1 płaską łyżeczkę mąki zmieszać z odrobiną wody i dodać do sosu zagotować). Opcjonalnie dodać esencję do sosu Knorr lub inny wedle uznania.
1 thought on “Żeberka w sosie własnym”