Zapiekane jajka ze szpinakiem
Bardzo proste, szybkie do przygotowania i pożywne śniadanie. Wyśmienicie smakuje z kawałkiem świeżego pieczywa posmarowanego masłem, ale podawane bez dodatków jest równie pyszne. 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10-15 minut plus pieczenie
Składniki ( na 2 porcje):
150-200g Mrożonego lub świeżego szpinaku (waga po blanszowaniu)
4 Świeże jajka
2 Ząbki czosnku
łyżeczka Oliwy lub masła
Dodatkowo opcjonalnie: 1/3 cebuli, 4 cienkie plastry surowego wędzonego boczku oraz 3-4 pieczarki (wszystko podsmażone delikatnie na odrobinie masła lub oliwy i doprawione do smaku solą, pieprzem )
Szpinak rozmrażamy lub w przypadku świeżego szpinaku oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem wrzucami posiekany czosnek, smażymy chwilę mieszając od czasu do czasu. Dodajemy szpinak, jeżeli jest świeży, musimy go blanszować aż straci na objętości i wyparuje z niego większość wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Foremki smarujemy delikatnie tłuszczem (oliwa, masło). Jeżeli chcemy możemy przygotować podsmażone dodatki typu cebula, pieczarka i bekon, które położymy na dno foremek. Następnie połowę foremki wykładamy podsmażonym szpinakiem, a na drugą połowę wybijamy jajka. Doprawiamy je z wierzchu delikatnie solą i pieprzem z młynka. Kładziemy na wierzchu malutki kawałeczek masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20-25 minut lub do momentu aż zetnie się białko. Smacznego!