Zapiekane jajka w papryce
Pożywne, smaczne i łatwe do przygotowania śniadanie. W sam raz na rodzinny, weekendowy poranek 🙂 Kiedy zapach tego przysmaku rozniesie się po domu, każdemu zacznie burczeć w brzuchu 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie 30-40 minut
Składniki:
2 szt. Czerwona papryka
4 szt. Jajka
80-100g Tarty ser ( o wyrazistym smaku)
1 łyżka Masło
1 łyżka Suszone oregano lub bazylii
Sól i pieprz
1 łyżeczka Oliwy
Paprykę kroimy na pół, najlepiej w taki sposób, żeby połówki tworzyły ładne „łódeczki” o płaskim dnie. Oczyszczamy wewnątrz z ziaren a zewnętrzną część smarujemy odrobiną oliwy. Układamy na papierze do pieczenia, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu aż papryki zrobią się dość miękkie (około 20-25 minut) i zaczną się odrobinę marszczyć.
Papryki wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy wewnątrz serem. Na wierzch wbijamy jajko i kładziemy odrobinę masła , szczególnie na żółtko. Posypujemy suszonym oregano i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do momentu aż zetnie się białko (około 15 minut +, zależy od wielkości jajka).
Pod koniec pieczenia możemy do piekarnika włożyć cienkie kromki chleba, posmarowane oliwką lub masłem z czosnkiem. I podawać z paprykami 🙂
Smacznego 🙂