Terrina z dziczyzny z żurawiną
Irlandzka terrina z dziczyzny w tym wykonaniu jest czymś naprawdę wyjątkowym. Jest to całkowicie nowy, zaskakujący smak. Terrina z każdym kawałkiem różni się delikatnie smakiem ze względu na różnorodność mięs i ziół w niej zawartych. Nuta słodyczy wniesiona przez żurawinę przełamuje i łagodzi jej mocny smak. Idealny dodatek na stół w okresie świątecznym lub na specjalne okazje jako zimna przystawka.
Poziom trudności: Trudne
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
800g Mix dziczyzny (królik, przepiórka, kuropatwa,gołąb, jeleń lub inne dostępne) w małych kawałkach
800g Mielona wieprzowina
1 szt jajko
300g surowego boczku (można wędzonego) pokrojonego w kostkę
120g suszona żurawina
3 łyżki Świeżych ziół (drobny szczypiorek, tymianek i natka pietruszki)
Szynka parmeńska 10-12 plasterków
60ml Brandy
1 łyżka Przyprawy do dziczyzny (Prymat lub własny mix)
Możemy przygotować własny mix przypraw do dziczyzny (sól, pieprz, kmin mielony, czosnek granulowany, słodka papryka, odrobina brązowego cukru, granulowana cebula, odrobina pieprzu cayenne, rozgniecione owoce jałowca) lub wykorzystać gotowe przyprawy marki Prymat do dziczyzny .
Zaczynamy od przygotowania dużej, długiej formy do pieczenia (keksówka lub forma do terriny). Zwilżamy formę i wykładamy ją przezroczystą folią, tak aby wystawała poza brzegi formy(formę do terriny smarujemy tylko olejem). Następnie układamy plasterki szynki parmeńskiej (wykorzystując około 6 plastrów), tak aby również wychodziły poza brzegi formy.
Jeżeli kupujemy przygotowany mix dziczyzny wystarczy ją opłukać, ewentualnie oczyścić i osuszyć. W przypadku kiedy kupujemy ptactwo lub królika w całości, musimy ręcznie oddzielić mięso i pokroić je w mniejsze kawałki.
Przygotowujemy dużą miskę i mieszamy ze sobą wszystkie mięsa (dziczyznę, bekon, mieloną wieprzowinę), jajko, suszoną żurawinę, zioła, przyprawy oraz brandy. Przekładamy do formy i owijamy dokładnie szynką parmeńską, potem folią. Następnie zakrywamy wierzch folią aluminową, wkładamy do kąpieli wodnej i prosto do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 25-35 minut lub do czasu aż środek pieczeni osiągnie temperaturę 75 stopni.
Nastepnie wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, zanim pokroimy. Terrina łatwiej się kroi kiedy zostanie schłodzona w lodówce. Podajemy w temperaturze pokojowej z ulubionymi dodatkami do mięs typy pikle, marynowane grzybki i inne.