Szarlotka

Zapomnijamy na kilka minut o naszej diecie i wyrzeczeniach. Ten nieziemski smak szarlotki, przygotowanej według rodzinnego przepisu wszystko Wam wynagrodzi 🙂


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: 40 minut, chłodzenie ciasta (3-4godz lub na noc), pieczenie około 50-60 minut


Składniki

Kruche ciasto:

6 szt. Żółtka (białka zostawiamy do bezy)
3 szklanki (600g) Mąki krupczatki
250g (kostka) Miękkiego masła
1 łyżka Smalcu
3/4 szklanki (130-150g) Cukru
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia
opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietanki kremówki (jeżeli ciasto jest za suche przy wyrabianiu), 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego,

Masa z jabłek:

3 kg jabłek kwaskowych typu Szara reneta
Cukier (ilość wedle uznania jak kto lubi na słodkość)
1 łyżeczka Cynamonu
3 łyżki Bułki tartej

Beza:

Białka z 6 jajek (oddzielone wcześniej od żółtek)
1 1/2 szklanki (250g) Cukru
2 łyżki Mąki ziemniaczanej


Kruche ciasto przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałeczek (łatwiej się póżniej trzyma w ręku i tarkuje). Zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Ja przeważnie przygotowuję ciasto dzień wcześniej (wieczorem na noc) lub z rana żeby dobrze się schłodziło i poleżało minimum 4 godziny.

Masa z jabłek:

 Jabłka obieramy, usuwamu nasiona i tniemy w plasterki. Dusimy w większym garnku z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Pod koniec doprawiamy cynamonem i mieszamy z bułką tartą.

Beza:

Ubijamy białka z odrobiną soli. Kiedy masa zacznie sztywnieć dodajemy stopniowo (partiami) cukier i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy.

Przygotowanie szarlotki do pieczenia:

Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tarkujemy do niej 2⁄3 ciasta używając tarki z dużymi oczkami. Rozkładamy równomiernie po blaszce (nie ugniatamy). Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem) przez 10-15 minut aż złapie delikatnie złoty kolor.

Na zapieczony spód kładziemy jabłka, następnie masę bezową (rozprowadzamy równomiernie). Na wierzch ucieramy pozostałe kruche ciasto.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut do uzyskania złotego koloru na wierzchu. Jeżeli ciasto będzie zbyt szybko się zapiekało możemy zmniejszyć temperaturę na 170st.

Dodaj komentarz