Sushi z wędzonym łososiem, ogórkiem i papryką
Jedna z najłatwiejszych wersji do przygotowania samodzielnie w domu i moja ulubiona. Ta wersja sushi jest idealna na pierwsze podejście i na pewno zaimponuje gościom 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 15 minut plus przygotowanie ryżu
Składniki:
1 op. Sushi Nori (listki prażonych alg morskich)
1 szt. Długi, zielony ogórek
1 szt. Czerwonej papryki
1 małe opakowanie wędzonego łososia
200g-250g ryżu do sushi
1-2 łyżki Sosu do ryżu (do sushi)
1 łyżeczka pasty wasabi
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do letniego ryżu dodajemy sos do ryżu, delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ryż najlepiej przygotować z godzinę przed przygotowywaniem rolek sushi.
Paprykę i ogórka kroimy w paseczkii . Do wasabi w proszku dolewamy odrobinę wody, żeby zrobić pastę (chyba że używamy gotową to pomijamy ten krok). Jeżeli listki nori nie są prażone możemy je delikatnie podprażyć na patelni. Będą mniej „gumowe” i polepszy się ich ogólny smak. 🙂 Ja kupuję już prażone.
Przygotowanie rolek:
- Na bambusowej macie (lub deseczce wyłożonej folią spożywczą) kładziemy listek nori.
- Następnie nakładamy warstwę ryżu, zostawijąc nieduży odstęp od brzegów.
- Wzdłuż, przy krawędzi ryżu ( od strony gdzie zaczniemy zwijać) kładziemy cienką warstwę łososia. Smarujemy go odrobiną pasty wasabi (ilość zależy od tego jak ostre sushi lubimy).
- Następnie układamy ogórka i paprykę.
- Zawijamy tak, aby wszystkie składniki zostały zamknięte wewnątrz rolki, (uważając żeby mata lub folia pozostały na zewnątrz).
- Gotową rolkę tniemy na kilka równych kawałków. Podajemy z sosem sojowym lub inny ulubionym dodatkiem.