Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami
Danie autorskie mojego męża, wprost je uwielbiam 🙂 Smaczne i łatwe do przygotowania w 25 minut. Wypróbujcie a na pewno je polubicie 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
1 op. Tuńczyka w sosie własnym
1 szt. Mały słoiczek oliwek (czarne lub zielone)
1 szt. Cebula
400g Pomidorów w puszce
2 ząbki Czosnku
1 łyżeczka Suszonego oregano
1 łyżka Oliwy do smażenia
1 łyżeczka Czerwonej papryki ostrej i słodkiej
1 łyżka pasta Arrabiata (firma Sacla Italia lub inna podobna pasta)
100g Suchy makaron spaghetti
sól morska i pieprz z młynka do smaku
Dodatki: starty parmezan, świeża bazylia
Nastawiamy lekko osoloną wodę na makaron. Spaghetti przygotowujemy al dente. W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory blendujemy chyba, że używamy passaty to nie ma potrzeby. Oliwki możemy użyć w całości, pokroić na połowki lub w krążki. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy chwilę czosnek, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu aż troszkę zmięknie. Następnie dodajemy tuńczyka, po 2-3 minutach dodajemy sos pomidorowy, pastę Arrabiata (lub inną, można użyć także koncentratu pomidorowego z odrobiną cukru) i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami oraz ziołami. Na koniec wsypujemy oliwki. Gotujemy jeszcze parę minut i serwujemy na ciepłym, odcedzonym makaronie. Ozdabiamy świeżą bazylią, posypujemy odrobiną parezanu jeśli lubicie.