Sos boloński

Sos boloński

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 180 min


Składniki:

2 szt. Łodygi selera naciowego
3 szt. Ząbki czosnku
3-4 łyżki Oliwy z oliwek
1 szt. Średnia cebula
1 szt. Średnia marchewka
150-200 g Boczek surowy wędzony (cienko krojony)
500 g Mięso wołowe mielone
180 ml Białego wina
4 łyżki Koncentratu pomidorowego
180 ml Bulionu wołowego
400 g Przecier pomidorowy
Sól morska, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka Oregano


Oryginalny, włoski sos boloński o niepowtarzalnym smaku. Idealnie komponuje się z makaronem bądź jako dodatek do innych dań jak canelloni.

W większym garnku, podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek, dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i drobno startą marchewkę. Odsuwamy na bok kiedy warzywa delikatnie zmiękną. Następnie w wolnym miejscu podsmażamy boczek aż się zarumieni i mieszamy z warzywami. Przesuwamy na bok i w 2-3 porcjach dodajemy kolejno wołowinę, gdy zniknie jej czerwony kolor mieszamy z warzywami na boku i tak powtarzamy z każdą porcją mięsa.

Po zmieszaniu wszystkich skladników wlewamy wino, podgotowujemy parę minut na średnim ogniu i wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy rozprowadzony w niewielkiej ilości bulionu wołowego, mieszamy dokładnie i dodajemy pozostały bulion. Całość trzeba zagotować, następnie dodajemy przecier pomidorowy lub zmielone pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, jak ktoś lubi. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5-2 godzin, mieszamy od czasu do czasu.

Sos wyśmienicie smakuje posypany parmezanem z tradycyjnym makaronem do spaghetti bądź tagliatelle.

Dodaj komentarz