Skrzydełka w słodkim sosie z granata
Przepyszne, soczyste skrzydełka pokryte słodkim sosem z granata. Idealne na obiad lub jako przekąska.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 35-40 minut plus marynowanie
Składniki:
12 szt. Skrzydełek kurczaka
Sól morska i pieprz
1 łyżeczka Słodkiej papryki
1/2 szklanki Gęstego soku z granata
1 łyżka Płynnego miodu
1 łyżka Oliwy z oliwek
Dodatki: Sałatka z ulubionych świeżych warzyw, pieczone ziemniaki, frytki
Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy z piór, osuszamy i odcinamy końcówki skrzydełek. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dodajemy oliwę i 2 łyżki soku z granata. Marynujemy minimum 3-4 godziny. Najlepiej skrzydełka zostawić w marynacie na noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni na grzanie góra/dół. Skrzydełka odsączamy z marynaty i układamy na ruszcie. Pieczemy przez około 35 minut, jeżeli mięso będzie się za szybko rumieniło zmniejszamy odrobinę temperaturę. W międzyczasie w rondelku lub na patelni podgrzewamy pozostały sok z granata i miód, doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowe skrzydełka polewamy sosem i delikatnie mieszamy, żeby się całe pokryły. Serwujemy z sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami.