Sałatka z tuńczykiem łatwa i szybka do przygotowania. Idealna na każdą porę dnia. Oryginalny, lekko orientalny i zaostrzony smak nadaje jej cudowna trawa cytrynowa.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 35 minut
Składniki
200g ugotowanej kaszy bulgur
1/2szt. średnia czerwona cebula
1szt. Mała puszka czerwonej fasoli
1szt. Mała puszka kukurydzy
1/2szt. Czerwonej Papryki
1szt. Tuńczyk w puszce ( w oleju lub sosie własnym)
Dressing
1/2 łyżeczki suszonej ciętej trawy cytrynowej
Sól morska i świeżo mielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki białego octu winnego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie
Do większej miski wsypujemy kaszę. Tuńczyka odciskamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem i dodajemy do kaszy. Warzywa z puszek odcedzamy z zalewy, również dodajemy do miski. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość posypujemy trawą cytrynową i mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Ozdabiamy listkiem bazylii i opcjonalnie piórkami z cebuli.