Sałatka z kabanosami i serem gouda
Na dzisiejszy lunch przygotowałam sałatkę z grubymi, swojskimi kabanosami i serem gouda. Wyszła rewelacyjna. Sycąca, łatwa do przygotowania i idealna na lunch do pudełka. Jeżeli planujemy przygotować sałatkę dzień wcześniej, dressing lepiej przechowywać w oddzielnym pojemniczku do momentu spożycia. Sałatka pozostanie świeża i jędrna do czasu lunchu.
Składniki ( na 2 porcje):
Mix sałat
2-3 grube wieprzowe kabanosy lub w miarę chuda kiełbaska (na zdjęciu kabanosy swojski wyrób)
1/2szt. Czerwonej Papryki
Kawałek 100-150g sera gouda (ja użyłam z dodatkiem trufli) lub każdy inny twardszy ser
2 łyżki Ziarenka słonecznika
Dressing:
Garść świeżej bazylii, 2 łyżki łagodnej musztardy np miodowej, łyżeczka miodu, łyżka białego octu winnego wszystko zblendowane do połączenia składników. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy wlewając wolno strumieniem do reszty składników blendujemy/ mieszamy do połączenia składników.
Kabanosy (kiełbaskę) kroimy w krążki, preferowanej grubości. Sałatę (mix) myjemy i osuszamy jeżeli nie jest gotowa do użycia. W międzyczasie słonecznik prażymy na suchej patelni na średnim ogniu aż się zarumieni i zacznie delikatnie „strzelać” 🙂 Ser i paprykę kroimy w kostkę.
Na talerzu układamy sałatę, na to kładziemy kabanosy, paprykę oraz ser. Tuż przed podaniem polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy ostudzonymi ziarenkami słonecznika. Gotowe 🙂