Sałatka z camembertem i chipsami z bekonu
Kolejna propozycja z serii łatwych i smacznych sałatek. 😉 Idealna, szybka przekąska na lunch, można ją przygotować dzień wcześniej i polać dressingiem przed samym podaniem, przez co zachowuje swoją świeżość. Pychotka 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 20 minut
Składniki (2-3 porcje):
1 opak. Mix sałat
Kiełki pora
1szt. Pomidor lub 10-12 szt. Pomidorków koktajlowych
1szt. Camembert orzech (może być zwykły)
1-2 łyżki Orzeszków pinii
8 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
Opcjonalnie: Piórka czerwonej cebuli
Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego i łyżeczka płynnego miodu. Proporcje składników możemy zmienić wedle gustu, żeby dressing był bardziej lub mniej kwaskowy czy słodki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200st (ja używam funkcji grilla). Plasterki boczku rozkładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika (papier możemy ułożyć na blaszce). Pieczemy kilkanaście minut do momentu aż zrobią się po całości jasno brązowe (musimy uważać gdyż łatwo je spalić pod koniec pieczenia przez nieuwagę).
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy delikatnie orzeszki pinii. Zarumienione zdejmujemy z patelni, żeby ostygły.
Sałaty mieszamy na talerzu z kiełkami pora. Na wierzch układamy pokrojonego w większą kostkę pomidora lub połówki małych pomidorków oraz camembert pokrojony w małe trójkąciki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem. Na wierzchu układamy chipsy z bekonu i posypujemy sałatkę orzeszkami. Gotowe 🙂