Sałatka ze śledziem w tym wydaniu jest niezwykle sycąca, smaczna i łatwa do przygotowania. Ładnie prezentuje się na imprezowym stole a przygotowana bez okazji na pewno będzie stanowiła smaczną przekąskę w ciągu dnia. Najlepiej smakuje schłodzona, kilka godzin po przygotowaniu.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut plus gotowanie i studzenie ziemniaków 20-25 minut
Składniki
4-5 szt. Średniej wielkości ziemniaki
2-3 filety śledziowe (najbardziej pasują w oleju a’la Matjas)
5-6 szt. Ogórek kiszony lub konserwowy
1 szt. Czerwona cebula
1 pęczek Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki stołowe Majonez
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu, gdy będą już miękkie ale nadal sprężyste. Można je również ugotować w mundurkach jak do sałatki warzywnej i pokroić po ostygnięciu.
- Płaty śledziowe, cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę.
- Natkę drobno siekamy.
- Wszystkie składniki dodajemy do pokrojonych ziemniaków, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem.
- Na koniec łączymy z majonezem.
Smacznego 🙂