Razowe bułeczki
Poziom trudności: Średni
Przygotowanie: 120 -150 minut
Składniki (14-16 bułeczek):
400 g mąki razowej
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli morskiej
2,5 łyżki cukru brązowego
175ml ciepłego mleka i 140ml cieplej wody
1 małe jajko plus 1 jajko do posmarowania bułeczek
2 łyżki oleju z pestek winogron
dodatki do posypania: sezam biały lub czarny, nasiona chia
Na początek przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letniej (ciepłej) wodzie, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W dużej misce przygotowujemy pozostałą mąkę i sól, robimy dołek na środku dodajemy rozczyn, mleko i jajko. Zagniatamy mąkę stopniowo do środka, aż do połączenia wszystkich składników. Kulkę przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy przez kilka minut. Jeżeli ciasto jest za rzadkie można dodać trochę więcej mąki (2-3 łyżki stopniowo). Ciasto musi być wilgotne ale dobrze odchodzić od rąk. Kulkę dzielimy na dwie części. Z każdej rolujemy ręcznie wałeczek i tniemy go na 6-7 równych kawałków. Z każdego formujemy bułeczkę.
Uformowane bułeczki układamy w odstępach na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeżeli trzymamy ciasto w podgrzanym piekarniku musimy uważać, żeby przy wyjęciu bułeczki nie opadły (gwałtowna zmiana temperatury). Przed samym pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi nasionami. Każdą blachę wkładamy oddzielnie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C około 14-16 min aż będą ładnie zarumienione. Zostawiamy do ostygnięcia.