Pstrąg pieczony z warzywami
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 60-70 minut
Składniki:
2 pstrągi 500-600g każdy
1szt bulwa kopru włoskiego
2 pomidory (obrane ze skórki)
2szt. papryka czerowna i żółta
1/2 szt. kabaczka
1/2 szt. białej rzodkiewki
200 ml bulionu warzywnego, rybnego lub z kurczaka (z kostki)
1 łyżka majeranku
Szczypta szafranu
4 Ząbki czosnku
Sól morska i pieprz z młynka
3 łyżki oliwy z oliwek
Uwielbiam pstrąga grilowanego z różnymi dodatkami a dla odmiany pieczonego z warzywami. Ryba idealnie przechodzi smakiem dodatków i jest bardzo soczysta. Cudownie smakuje tylko z warzywami lub można ją oczywiście podawać z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Rybę oczyszczamy z łusek i wnętrz, jeżeli jest w całości. Przyprawiamy z każdej strony oraz wewnatrz solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie przyprawą do ryb (super pasuje Kotanyi).
Koper włoski tniemy wzdłuż na średniej grubości paski. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i wyjmujemy kiedy lekko zmięknie. Papryki tniemy w średniej grubości paski. Pomidory obieramy ze skórki i tniemy w mniejsze kawałki. Szafran zalewamy w filiżance gorącą wodą (jakieś 30 ml wody). Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki. Kabaczka i rzodkiewkę tniemy w talarki lub połówki.
W dużej brytfance mieszamy wszystkie warzywa z odrobiną oliwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy do nich szafran oraz bulion. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200st. Następnie na wierzch kładziemy ryby, smarujemy lekko oliwą i pieczemy kolejne 30-40minut lub do momentu aż mięso będzie łatwo odchodziło od ości.