Przecier pomidorowy
Uwielbiam domowy przecier pomidorowy zwłaszcza poza sezonem kiedy dostępne pomidory nie są już takie smaczne. Przecier jest łatwy do przygotowania, dobrze się przechowuje przez całą zimę i jest pod ręką kiedy tylko mamy ochotę na sos pomidorowy bądź zupę. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować kilka słoików.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: minimum 3 godziny
Składniki:
Pomidor Malinowy (na zupę) lub długi (bardziej mięsisty na sos)
Trzeba liczyć około 1 kg pomidorów na słoik
Dodatki: Oliwa, brązowy cukier, sól
Do dużego garnka wlewamy 1-2 łyżki oliwy.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Pozbywamy się jedynie twardej części przy ogonku. Wsypujemy do garnka. Pomidory smażymy ze skórkami gdyż przecier nabiera wtedy cudownego, intensywnego, pomidorowego smaku.
Pomidory zagotowujemy, zmniejszamy ogień i smażymy bez przykrycia do czasu aż się rozgotują (około 40-60 minut).
Następnie gorące pomidory i powstały sos przecieramy dokładnie przez sito do drugiego garnka. Pozbywamy się w ten sposób pestek i wszystkich skórek. Gęste pomidory, które pozostały na zewnętrznej stronie sita zbieramy łyżką do garnka.
Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień, doprawiamy do smaku solą oraz niewielką ilością cukru (2-3 łyżeczki lub więcej jeżeli pomidor jest kwaskowy). Smażymy przez 1-2 godziny w zależności od tego jak wodnisty jest nasz przecier. Im więcej zostanie w nim wody tym większa warstwa wody wytworzy się na wierzchu przecieru w słoikach. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka około 2 łyżek oliwy.
Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików. Upewniamy się, aby zakrętka oraz szyjka słoika były idealnie suche. Mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jeżeli spod pokrywki zacznie wydostawać się płyn oznacza to, że słoik nie jest szczelny, co może spowodować póżniejsze psucie się przetworów.
Smacznego 🙂