Prosty makaron

Prosty makaron

Większość maluchów bardzo lubi domowe „kluski”. Makaron można wykorzystać do wielu dań, dostosowując jego kształt i rozmiar do naszych potrzeb. Jest bardzo łatwy do przygotowania i po ugotowaniu można go przechowywać do 2-3 dni.  Makaron nadaje się również do ususzenia.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 60 minut


Składniki ():

200g Mąka pszenna
2szt. Jajka
Szczypta soli
Opcjonalnie: 1 łyżeczka wody


Przygotowanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy sól, po środku robimy dołek. Wbijamy jajka, stopniowo łączymy ze sobą składniki, zagniatając mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i przestanie przylegać do dłoni. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut (nie jest to konieczne). W międzyczasie zagotowujemy wodę na makaron. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, który zwijamy w luźny rulon lub kroimy na paski o szerokości 4-6cm. Paski składamy jeden na drugi przy czym upewniamy się, że każdy jest przetarty odrobiną mąki. Zapobiega to sklejaniu się pasków podczas cięcia. Ciasto kroimy w poprzek w cieniutkie paseczki. Makaron roztrzepujemy delikatnie palcami po stolnicy, żeby się nie posklejał.

 Tip: Aby ograniczyć sklejanie się podczas gotowania, makaron możemy pozostawić na stolnicy na kilka minut, aby odrobinę obsechł.

Przygotowany makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości.

1 thought on “Prosty makaron

Dodaj komentarz