Jogurtowe placuszki
W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Lekkie i bardzo smaczne placuszki są pochłaniane przez moje maluchy w każdej ilości 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 5 minut plus smażenie
Składniki:
200g Serka waniliowego (typu Rolmlecz) lub jogurtu greckiego/naturalnego
1 szt. Jajko
3-4 czubate łyżki stołowe Mąki tortowej
Olej z pestek winogron
opcjonalnie: pół jabłka (starte na grubej tarce), dżem truskawkowy lub malinowy bardzo do nich pasuje
Jogurt mieszamy z jajkiem, następnie dodajemy po jednej łyżce mąki. Po dodaniu 3 łyżek sprawdzamy gęstość. Ciasto nie może być bardzo gęste, ale gęstsze od ciasta na naleśniki( takie żeby łatwo nakładało się łyżką na patelnię). Jeżeli potrzebujemy je delikatnie rozrzedzić możemy dodać odrobinę mleka. Kiedyrobimy placuszki z jabłkiem, starkowane jabłko można dodać i wymieszać z ciastem przed samym smażeniem. Placuszki można smażyć na różne sposoby w zależności kto jak lubi. Można smażyć na patelni delikatnie wysmarowanej masłem lub oliwą, bądź dodać kilka kropli do ciasta i smażyć bez dodatkowego tłuszczu.