Pieczone placki warzywne
Przepyszne, chrupiace placki warzywne prosto z piekarnika. Idealne na obiad dla całej rodziny.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 20 minut plus pieczenie 30-40minut
Składniki (na 20 porcji):
2szt. Duże kabaczki (lub 3 mniejsze)
2szt. Średnie marchewki
4szt. Średnie ziemniaki
2szt. Jajka
3 łyżki Mielonych migdałów
200g tartego Sera salami
100g Mąki
1 łyżka Oliwy
Sos do placków: Gęsty jogurt naturalny 220g, pęczek kopru, łyżka majonezu, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Porcję można zwiększyć jeżeli lubimy więcej sosu.
Warzywa tarkujemy na dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku z tartych warzyw używając gazy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ser tarty na dużych oczkach, jajka, migdały, mąkę i oliwę. Dokładnie mieszamy. Przygotowujemy blachy do pieczenia , wykładamy papierem. Pieczemy dwie blaszki jednocześnie lub partiami po 10 sztuk na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 195st przez około 30-40 minut. Przez pierwsze 20 minut możemy ustawić program z termoobiegiem aby osuszyć troszkę placki, następnie grzanie góra/dół. Pieczemy do momentu aż placki ładnie się zarumienią. Podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym.