Piaskowe ciasto z sezonowymi owocami
Proste i mało pracochłonne do przygotowania ciasto na które składniki mamy przeważnie w zasięgu ręki. Nigdy się nie nudzi, gdyż możemy je upiec z przeróżnymi sezonowymi owocami i dekorować na różne sposoby galaretkami, świeżym kremem lub cukrem pudrem. Po prostu pycha 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie 45 minut
Składniki:
3 szt. Jajka
1 szklanka (200g) mąki tortowej
3/4 szklanki (około 150g) mąki ziemniaczanej
1 szklanka (około 180g) Cukru
1 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
1/2 kostki Rozpuszczonego masła lub 1/2 szklanki (110-120ml) oleju
Opcjonalnie do masy: olejki zapachowe, ekstrakt z wanilii, laska wanilii, skórka z pomarańczy lub cytryny
Dodatki: do wyboru wszystkie świeże, sezonowe owoce lub mrożone, galaretka owocowa, cukier puder
Jajka miksujemy z cukrem. Do tego dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i masło/olej. Na konie dodajemy opcjonalnie wybrane dodatki typu zapachy/aromaty do ciast lub inne wyżej wymienione. Dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy lub blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub manną. Na wierzchu układamy wybrane owoce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 170st przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli jest suchy, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy świeżym kremem lub warstwą galaretki owocowej (do wyboru).
Jeżeli lubimy bardzo wilgotne ciasta: Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe możemy je nakłuć w kilku miejscach patyczkiem i polać podgrzanym syropem z soku z jednej cytryny, 50-60g cukru i 2-3 łyżek wody.