Penne z chorizo i czarnymi oliwkami
Danie powstało w trakcie gotowania dzisiejszego obiadu 🙂 Miałam piękny kawałek kiełbasy chorizo i zastanawiałam się od kilku dni jak ją spożytkować w innej formie niż na tacy z serami 😉 Więc dodałam kilka warzyw, własny przecier z pomidorów, przyprawy, zioła, makaron i tak powstało to proste i bardzo smaczne danie. Idealne do przygotowania na szybko, kiedy brakuje nam czasu oraz do pudełka na lunch.
Poziom trudności; Łatwy
Przygotowanie: 20-25minut
Składniki (2-3 porcje):
200g Suchego makaronu penne
130-150g Kiełbasy chorizo
1/2 Małego słoiczka czarnych lub zielonych oliwek
1 Średnia papryka spiczasta lub zwykła
1 Średnia czerwona cebula
3 Ząbki czosnku
400g pomidorów z puszki (zblendowanych) lub własnego przecieru z pomidorów
Sól morska, Pieprz z młynka
1/2 łyżeczki Papryki wędzonej
1/2 łyżeczki Ostrej papryki lub słodkiej (łagodniejsza wersja)
1/2 łyżeczki Suszonego oregano
1 łyżka Oliwy z oliwek
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki brązowego cukru, gdyby pojawiła się gorycz lub kwaskowy posmak od pomidorów z puszki
Dodatki: Świeża bazylia, starty parmezan do posypania
Zaczynamy od nastawienia wody w większym garnku. Makaron wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy al dente. W międzyczasie chorizo tniemy w większą kostkę, podsmażamy na oliwie. Zdejmujemy lub odsuwamy na bok dodajemy posiekany drobno czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę. Smażymy na mniejszym ogniu kilka minut aż cebula delikatnie zmięknie. Wrzucamy czerowną paprykę również pokrojoną w kostkę i oliwki. Całość zalewamy sosem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami oraz oregano. Jeżeli sos jest kwaskowy lub gorzkawy dodajemy odrobinę brązowego cukru dla złagodzenia smaku. Gotowy sos mieszamy z makaronem. Podajemy z dodatkiem świeżej bazylii i startego parmezanu. Smacznego 🙂