Owsiane gniazdka
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 30 minut
Składniki (na 12 porcji):
150g Płatków owsianych (górskich)
1 Łyżeczka cynamonu
2,5 Średniego banana
2-3 Łyżki płynnego miodu
1/3 Łyżeczki aromatu migdałowego lub waniliowego
Łyżka oliwy z oliwek
Jogurt naturalny lub jogurt grecki
Owoce sezonowe ( na zdjęciu mango)
Wersja podstawowa: Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy płatki, cynamon i mieszamy. W drugiej misce ugniatamy widelcem banany na dość gładka masę z malutkimi kawałeczkami banana, do tego dodajemy miód, aromat i oliwę (można ja pominać jak ktoś woli wersję beztłuszczowa). Masę mieszamy z płatkami, aż wszystkie płatki będa dobrze oklejone. Mieszankę dzielimy na 12 porcji. Każdy kubeczek formujemy tak, żeby po środku został dołek. Kubeczki można upiec w blaszanej formie do mufinek, gumowych foremkach lub takiej blaszce jak moja z pół okragłym dnem. Kubeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 16-18 minut w temperaturze 180st aż będa zarumienione. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z łyżka jogurtu i ulubionymi owocami.
Wersja walentynkowa różni się tylko sposobem przygotowania serduszek. Do tego użyłam zwykłych form do odciskania serduszek i folii aluminiowej. Wycinamy kwadrat z folii stawiamy na niego foremkę i owijamy jej boki folią tak żeby powstał kształt serca po wyjęciu formy. Do formy wkładamy łyżkę lub więcej płatków i ugniatamy. Następnie delikatnie podnosimy formę, żeby nie popsuć serduszka. Nie dociskamy go do folii przenosimy na blachę.