Naleśniki dla malucha i nie tylko…
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 min + smażenie
Składniki:
450-500 ml mleka lub 250 ml mleka i 250 ml wody gazowanej
1 duże lub 2 mniejsze jajka
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju z pestek winogron
Dodatki:
Ser twarogowy śmietankowy lub półtłusty
Serek waniliowy
Mrożone lub świeże truskawki w sezonie
Brązowy cukier
Na słodko na drugie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Naleśniki z waniliowy twarogiem i musem z truskawek. Pychotka! Moje maluchy nie odmawiają takich łakoci 😉
Truskawki rozmrażamy i blendujemy na mus, możemy osłodzić odrobiną brązowego cukru, jeżeli są mało słodkie. Następnie twaróg przecieramy ( na przykład przez sitko) jeżeli jest za twardy i mieszamy z serkiem waniliowym lub innym smakowym wedle uznania.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy mleko lub mleko i wodę gazowaną wtedy naleśniki są pulchniejsze. Następnie dodajemy mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć leistą konsystencję czyli strumieniem spływać do miski jak przechylimy łyżkę. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy stopniowo po łyżce mąki. Do gotowego ciasta dodajemy 2 łyżki oleju z pestek winogron lub innego do smażenia. Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię przecieram odrobiną oleju. Każdy naleśnik smażymy do momentu aż ciasto się zetnie i pierwsza strona ładnie się zarumieni następnie przerzucamy na drugą stronę. Podajemy posmarowane twarożkiem i polane musem truskawkowym.