Mus czekoladowy
Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na pewno zaimponuje gościom, pięknie wygląda i szybko się przygotowuje. Mus można podawać w sposób proponowany przez mnie lub w pucharkach z owocami, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami na wierzchu. Można go przygotować dzień wcześniej co zaoszczędzi nam czasu i pozwoli skupic się na innych czynnościach.
Poziom trudności: Średni
Przygotowanie: 15minut + chłodzenie
150g gorzkiej czekolady
300ml śmietanki 30%
75g masła
3 żółtka
2 łyżki ciemnego kakao
75g drobnego cukru
Czekoladę, masło, cukier oraz kakao rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu lub w szklanej misce na parze. Zdejmujemy z ognia, chwilkę studzimy i dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Upewniamy się żeby żółtka dokładnie wymieszać z czekoladą. Masa bardzo nam zgęstnieje, ale to normalny proces. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę na sztywną masę i dodajemy do czekolady. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
W zależności od preferencji masę rozkładamy do pucharków lub tak jak ja do foremek, które mają półokrągłe dno lub inny wybrany kształt. Moja blaszka jest na 12 sztuk deseru, podobna jak do muffinek. Aby deser było można z niej łatwo wyjąć każdy dołek zwilżamy wodą. Następnie wycinamy większe kwadraty z przezroczystej folii i wykładamy nimi formę tak żeby było później za co złapać i wyciągnąć. Zastygnięty mus wyjmujemy, kładziemy na łopatkę do ciast i zdejmujemy folię. Wierzch trzeba opruszyć gorzkim kakao używając sitka. Następnie przygotowany deser, zsuwamy delikatnie z łopatki na talerzyk. Dekorujemy przed samym podaniem owocami, musem z wiśni bądź malin lub innymi dodatkami.