Mini deserki z mango

Mini deserki z mango

Dzisiejszy deser był malutki ale za to pełen smaku 🙂 Mango, mleczko kokosowe i nasiona chia uwielbiam te połączenie. Zawsze znajdzie się miejsce na taki deser 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 15 minut (plus 30minut czekania)


Składniki (na 4 małe porcje):

1 puszka mleczka kokosowego
4-5 łyżek nasion chia
łyżka nierafinowanego cukru kokosowego
1-1,5 dojrzałego mango (zależy od wielkości)
Wiórki kokosowe do dekoracji


Mango obieramy, oddzielamy od pestki i blendujemy miąsz na gładki mus. Wstawiamy do lodówki. W miseczce lub dużym kubku mieszamy nasiona chia z mleczkiem kokosowym oraz cukrem. Odstawiamy na bok, mieszamy ze dwa razy w przeciągu pierwszych 30 minut. Jeżeli masa będzie za rzadka dokładamy troszkę więcej nasion. Kiedy mleczko odpowiednio zgęstnieje możemy zacząć przygotowywać deser. Naczynie na deser przechylamy pod kątem nakładamy warstwę mango, następnie zaczynając od dna kolejną warstwę z chia i resztę wypełniamy w ten sam sposób musem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosa oraz kawałkiem mango  🙂

Dodaj komentarz