Kochani, jeżeli lubicie sushi to te mini burgerki na pewno Wam posmakują. Można przy nich eksperymentować ze składnikami i sosami, dlatego nigdy się nie znudzą. Świetnie nadają się na lunch do pudełka i można je przygotować dzień wcześniej 🙂 co jest dużym plusem, kiedy żyje się w pośpiechu.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
100g Ryż Basmati/Jaśminowy/Parboiled Kupiec
1/3 łyżeczki Kurkuma
2 plasterki Wędzony łosoś
1/4 szt. Awokado
1/4 szt. Czerwona papryka
2 łyżki Majonez
1 łyżeczka Sok z cytryny
Garść świeżej bazylii
Sól i pieprz
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Możemy wydłużyć czas gotowania, aby ryż puścił trochę kleju, co ułatwi klejenie burgerów. Ryż z natury sypki np parboiled trzeba gotować nieco dłużej.
- W międzyczasie przygotowujemy sos blendując majonez, sok z cytryny, świeżą bazylię (można dodać gęsty jogurt). Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania małej ilości sosu możemy użyć moździerza.
- Awokado i paprykę tniemy na cienkie pałeczki o długości podobnej do średnicy burgerów. Podobnie z plastrami łososia.
- Z ostudzonego ryżu formujemy półkule ( wielkość wedle preferencji). Ja do tego celu użyłam łyżki do lodów, wypełniałam ryżem, dociskałam małą łyżeczką aby ryż dobrze się skleił.
- Dolną część burgera smarujemy sosem, kładziemy plasterek łososia, awokado i paprykę. Zakrywamy drugą połową burgera również posmarowaną sosem.
- Ze składnikami można eksperymentować czy po prostu wykorzystać to co nam zalega w lodówce 🙂
Przepis zawiera lokowanie produktu marki Kupiec.