Migdałowy kielich
Deser zajmuje szczególne miejsce w moim zeszyciku i za każdym razem zachwyca gości. Wszystko za sprawą tajemniczych ciasteczek, które idealnie podkreślają jego smak i przyciągają uwagę tych, którzy ich nie znają 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 30minut
Składniki (na około 6 deserów):
1 op. Mascarpone
1 duże op. Jogurt grecki
5-6 łyżek Likier porzeczkoweg lub wiśniowegy (może być nalewka)
1 szt. Granat
30 szt. Czerwone Winogrono (lub białe)
100g Ciasteczka Amaretto
3 łyżku Cukrier puder
Na dnie każdego pucharka robimy warstwę z granata.
Następnie w oddzielnej misce mieszamy mascarpone, jogurt grecki, likier, 2 łyżki cukru pudru (można dosłodzić według uznania). Przygotowany krem rozdzielamy na 6 porcji.
Winogrona myjemy i kroimy na pół. Następnie układamy gęsto na wierzchu kremu. Ciasteczka wkładamy do torebki i rozgniatamy wałkiem/młotkiem, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią winogrona. Wierzch deseru prószymy przez sitko odrobiną cukru pudru.
Deser odstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Tak przygotowany może czekać na swoją chwilę nawet do kilku godzin 🙂